April 16, 2024

NAJBOLJI

……..SNOOKER KLUB U HRVATSKOJ……

Alexander Sabljak pobjednik trećeg HSL turnira

Naš klub ugostio je najbolje hrvatske igrače snookera. Šesnaest igrača bilo je raspoređeno u osam grupa te su prvi dvoboji odlučivali o pozicijama s kojih su nastavljali natjecanje u eliminacijskoj fazi.

smina finala je donijela pregršt velikih iznenađenja. Najprije je Renato Herman bio preciznije ruke i u odlučujućem frameu pobijedio trenutno trećeplasiranog na rang listi, Sašu Šturbeka (oba Nugget). Još veće iznenađenje priredio je Aleksandar Vučetić, koji je u međusobnom dvoboju dva hrvatska reprezentativca s recentno održanog EP u Portugalu bio bolji od Imrana Ayaza (oba Nugget), drugoplasiranog na rang listi.

Seriju neočekivanih rezultata zaokružio je Marko Rkman, koji je u dramatičnoj završnici ubacio posljednju kuglu i pobijedio aktualnog hrvatskog broja 1, Sašu Novaka (oba Nugget).

Nešto manja, ali ipak iznenađenja, priredili su i Antonio Dusper, pobjedom protiv ovosezonskog dvostrukog polufinaliste Filipa Šebeka (oba Nugget) te ligaški novajlija, Igor Gavočanov, koji je vrlo uvjerljivo svladao uvijek nezgodnog Nina Reskušića (oba Nugget).

Budući da do četvrtfinala nije stigao niti jedan od trojice vodećih igrača lige, što se nije dogodilo već nekoliko sezona, svi preostali igrači u ždrijebu gajili su velike nade u konačni uspjeh.

Prvi koji je dohvatio polufinale (svoje prvo na najvišoj razini natjecanja) bio je Alexander Sabljak (Nugget), maksimalnom pobjedom protiv Gavočanova. Preostala tri meča bila su puno neizvjesnija. Renato Herman je dobar dio svoje kvalitetne igre iz osmine finala prenio i u meč protiv Filipa Vidmara (Nugget) te zasluženo slavio u decideru te se na taj način pridružio Sabljaku u polufinalu.

Aleksandar Vučetić je pak muku mučio s iznenađujuće kvalitetnim i inspiriranim Antoniom Dusperom i na kraju je do pobjede stigao tek zahvaljujući velikoj protivnikovoj nesmotrenosti na posljednjim kuglama.

Kao posljednji se u polufinale kvalificirao Marko Rkman, koji je, nakon što je iz natjecanja izbacio prvog nositelja Novaka, sve potvrdio pobjedom (ponovno na posljednjoj crnoj kugli) protiv još jednog od igrača s brojnim trofejima u svojoj kolekciji, Alena Rašana (Nugget).

Polufinala su ponudila manje neizvjesnosti, budući da su i Vučetić i Sabljak s maksimalnih 2:0 svladali svoje suparnike, Hermana i Rkmana te na taj način osigurali međusobni dvoboj u finalu.

Iako je na papiru Vučetić bio lagani favorit, prije svega iz razloga što gotovo svake sezone dohvati najmanje jedno veliko finale, dok je Sabljaku to pošlo za rukom tek prvi put u njegovoj igračkoj karijeri, meč je od početka bio sasvim izjednačen i niti jedan igrač se nije uspijevao odvojiti na sigurnu bodovnu udaljenost od svog protivnika.

U takvoj konstelaciji snaga i prvi i drugi frame bili su neizvjesni do samog kraja, a posebno je znakovit bio onaj drugi, tijekom kojeg je Sabljak ostvario sjajno čišćenje i lijepim breakom preoteo frame Vučetiću i u meču na tri dobivena framea poveo s velikih 2:0.

No, Vučetić se nije predavao i nakon što je na dosta s(p)retan način smanjio rezultatski zaostatak, meč je otišao u četvrti frame. U njemu je Sabljak pokazao jače živce i preciznijim kombinacijama sasvim zasluženo okrunio svoju vrlo dobru igru posljednjih mjeseci te napokon dohvatio pobjednički trofej, koji mu je osigurao i znakovit skok na HSL rang listi.

Sljedeći susret igrači HSL-a imaju krajem lipnja, nakon čega slijedi dvomjesečna ljetna pauza.

Rezultati:
četvrtfinala: Rkman (Nugget) – Rašan (Nugget) 2:1, Sabljak (Nugget) – Gavočanov (Nugget) 2:0, Herman (Nugget) – Vidmar (Nugget) 2:1, Vučetić (Nugget) – Dusper (Nugget) 2:1
polufinala: Sabljak (Nugget) – Rkman (Nugget) 2:0, Vučetić (Nugget) – Herman (Nugget) 2:0
Finale: Sabljak (Nugget) – Vučetić (Nugget) 3:1.

Aktualna Top 10 HSL rang lista:
1. Saša Novak (Nugget) 6016, 2. Imran Ayaz (Nugget) 5000, 3. Saša Šturbek (Nugget) 3952, 4. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3880, 5. Filip Šebek (Nugget) 3880, 6. Alexander Sabljak (Nugget) 3840, 7. Marko Rkman (Nugget) 3640, 8. Filip Bermanec (Metropolis) 3620, 9. Alen Rašan (Nugget) 3576, 10. Nino Reskušić (Nugget) 3432.